Saturday, October 1, 2011

5 TIPS MEMILIH SAHABAT

Pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah S.A.W) kepada anaknya : 


* Pertama


Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan kewangan, dia suka Mencukupi keperluan.
* Kedua


Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberi 
kan jasa atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu. Jikalau ia melihat kebaiakan yang ada pada dirimu , dia suka menghitung-hitungkan ( menyebut-nyebutnya)


* Ketiga
Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberi 
kan jasa atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui keburukanmu, maka ia suka menutupinya.

* Keempat

Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya,pasti ia memberi. Jikalau engkau diam, dia mula menyapa dirimu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

* Kelima

Pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat, dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu..


p/s : Dalam memilih sahabat, kita hendaklah memilh sahabat yang baik akhlaknya, baik pegangan agamanya, baik tutur katanya, baik budi bahasanya. Pilihlah sahabat yang boleh memahami kita dan dapat membantu kita mendekatkan diri kepada Allah. Itu lah ciri sahabat sejati. 

Akhir kata, untuk menjadi sahabat yang baik, kita sebenarnya  perlulah terlebih dahulu menjadi seorang sahabat yang baik kepada orang lain.  Sekiranya diri kita dianggap sebagai seorang sahabat yang baik, maka kita nanti akan dikurniakan sahabat yang baik oleh ALLAH ta'ala.  Yakinlah pada Allah..

Maka tanyalah diri kita, adakah diri kita sekarang ini boleh dianggap sebagai seorang sahabat yang baik? Sama2 kita renung2kan dan berfikir...=)

0 comments:

Post a Comment